Saturday, May 29, 2010

Blog yang Sunyi

  • Kesunyian blog daripada sebarang post baru
  • Blog dah bertahun tak update sampai bersawang
  • Isi blog adalah "cut-and-paste" daripada blog orang lain (sekadar cukup syarat je)
    Rasanya kebanyakan blogger menghadapi sindrom yang sama. Walaupun sebenarnya penulis masih tak layak digelar blogger dek kemalasan meng'update' blog yang melampau (sama ada betul-betul sibuk atau pun buat-buat sibuk). Tak macam kak Wan (http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com), "seorang blogger tegar" bak kata abang. (Jangan marah ye kak, gurau je~)

    Jadi, antara penyebab utama yang dilihat berlakunya sindrom ni adalah kemunculan Facebook. Lebih rajin update status kat situ sampai blog dianaktirikan. Mungkin disebabkan ruang menulis kat situ kecil berbanding Blogger - secara psikologinya menyebabkan penulisan lebih mudah. Tak terasa seperti nak buat karangan waktu UPSR. 

    Antara perkara yang menyebabkan post baru ini tercipta adalah kerana terbaca satu ayat sindiran dalam satu blog ni yang berbunyi begini: "Tuan blog yang tidak mengupdate blognya seakan-akan tuan rumah yang membiarkan rumahnya ditumbuhi lalang. Menggambarkan tuannya yang tidak bertanggungjawab menjaganya." 

    Ada benarnya juga kata-kata itu, tapi sebenarnya ia tidak bermaksud kita perlu untuk update blog hari-hari. Bergantung kepada 'nature' blog itu sendiri. Kalau blog yang berfungsi sebagai diari peribadi, tempat meluahkan perasaan (especially kaum hawa) memang akan di'update' hampir setiap hari. Akan tetapi bagi blog yang bersifat informatif, tak perlulah untuk di'update' setiap hari, kadang-kadang cukup sekadar 'bina dan tinggal'. Blog ini? Mungkin akan jadi 'hybrid', menggabungkan kedua-duanya. Insha-Allah akan diperbaiki dari semasa ke semasa. Masih bertatih-tatih lagi nak menulis. :)

    Baru dapat idea macam mana nak bagi blog ni terus 'hidup'. Masih lagi konsep 'cut-and-paste', tapi daripada status Facebook sendiri dijadikan idea utk topik dalam blog ini, insha-Allah.

    Post di Facebook hari ini: 29 Mei 2010 sempena tarikh pembukaan kota Konstantinopel bersamaan 29 Mei 1453 oleh Sultan Muhammad al-Fateh.

Sejarah silam bukan sekadar kenangan, tetapi sebagai pemangkin kehidupan. Selusurilah kehidupan pemuda 20-an yang disabdakan Nabi sebagai "Sebaik-baik ketua, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera".Biografi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mehmed_II

Pegangan Aqidah:
http://zain-stais.blogspot.com/2010/03/sultan-muhammad-al-fatih.html

Buku menarik (Kuasa Kepimpinan):
http://read1453.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment